next page

fehrest page

back page

روز دندانپزشكى 
23 فروردين 
يكى از اساسى ترين نيازهاى هر فرد برخوردارى از تغذيه سالم است تا بتواند با رفع نيازهاى بدن فردى فعال در جامعه باشد.بدين منظور انسان بايد بتواند در اولين مرحله مواد خوراكى را داخل دهان توسط دندانها تغيير شكل دهد تا دستگاه گوارش قادر به هضم و جذب آنها باشد؛ بنابراين داشتن دندان سالم يك امر مهم و حياتى است .
سلامت دندانها بستگى به حفظ و مراقبت صحيح از آنها دارد و در اجراى اين مهم بايد همواره به متخصصان و پزشكان مربوطه مراجعه كرد تا در صورت بروز مشكل قبل از اينكه كاملا دندان فاسد گردد و از بين برود، پيشگيرى لازم معمول شده باشد. افزون بر اين دندآنها در زيبايى انسان نيز نقش مهمى دارند و سلامت آنها بر زيبايى افراد مى افزايد؛ بنابراين ضرورت دارد كه انسانها همواره وضعيت دندانهاى خود را تحت نظر داشته باشد.
به منظور گسترش و پيشرفت خدمات درمانى و بهداشتى دهان و دندان در در مناطق محروم كشور و روستاها در 23 فروردين 1360 مجلس شوراى اسلامى قانون تربيت بهداشتكاران دهان و دندان را تصويب كرد، و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكى را موظف نمود كه از ميان ديپلمه هاى هر شهرستان داوطلبانى را براى تربيت در اين دوره جذب كند و پس از دادن آموزشهاى لازم با مدرك فوق ديپلم ، آنان را در مناطق محروم به خدمت گمارد؛ تا از اين طريق ضمن ارائه خدمات اوليه بتوانند از شيوع بيماريهاى دهان و دندان جلوگيرى نموده و اصل پيشگيرى را مورد نظر قرار دهند.
هياءت وزيران نيز به منظور گسترش خدمات درمانى و بهداشتى ، در جلسه خود به تاريخ 4 دى 1362، پيشنهاد جامعه اسلامى دندانپزشكان را مبنى بر نامگذارى 23 فروردين به عنوان روز دندانپزشكى به تصويب رسانيد و از آن تاريخ اين روز به عنوان روز دندانپزشكى نامگذارى شد.
قانون تربيت بهداشتكار دهان و دندان : 
اين قانون مشتمل بر يك ماده واحده و نه تبصره مى باشد، كه در جلسه روز يكشنبه 23 فروردين 1360 به تصويب مجلس شوراى اسلامى رسيده و شوراى نگهبان نيز آن را تاءييد كرده است .
ماده واحده : به منظور گسترش و پيشرفت خدمات درمانى و بهداشتى دهان و دندان در مناطق محروم و روستاها، وزارت بهدارى تربيت بهداشتكاران مربوط را عهده دار و پس از تعليم به نقاط مذكور اعزام مى دارد.
تبصره 1- حداقل مدارك تحصيلى لازم براى داوطلبين ديپلم متوسطه مى باشد.
تبصره 2 - براى نقاط محروم هر استان متناسب با جمعيت و وسعت جغرافيايى و درجه محروميت سهميه اى تعيين مى شود.
تبصره 3 - داوطبين از بين واجدين شرايط محلى با در نظر گرفتن سهميه استانى بعد از گذرانيدن امتحان انتخاب خواهند شد و پس از استخدام در حوزه خود مشغول خدمت مى شوند.
تبصره 4 - ضوابط آموزشى مشتركا توسط وزارتخانه هاى بهدارى و آموزش ‍ عالى تيه و مدرك تحصيلى افراد مذكور فوق ديپلم خواهد بود.
تبصره 5 - پنج سال اوليه بعد از فراغت از تحصيل افراد مذكور منحصرا در اختيار وزارت بهدارى بوده و وزارتخانه مزبور مكلف به استخدام مشاراليهم در نقاط محروم و كمتر از ده هزار نفر به تحصيل آيين نامه خواهد بود.
تبصره 6 - اين گونه افراد به هيچ عنوان حق اشغال به طور آزاد در امور دندانپزشكى و حرف وابسته را ندارند.
تبصره 7 - وزارت بهدارى مكلف است ظرف مدت 3 ماه از تاريخ تصويب اين ماده واحده آيين نامه لازم را تهيه و به مورد اجرا گذارد.
تبصره 8 - پس از مدت 6 سال كار در روستاهاى تعيين شده ، اين افراد با شركت در امتحان مخصوصى مى توانند به تحصيلات خود تا اخذ درجه دكتراى دندانپزشكى ادامه بدهند.
تبصره 9- دولت مكلف است هزينه لازم جهت اجراى اين طرح را از محل اعتبارات آموزشى وزارت بهدارى كه در بودجه سال 1360 پيش بينى خواهد نمود تامين نمايد.
پيشگيرى مهمترين عامل حفظ سلامت دند#آنها 
دهان و دندان مى توانند بهترين و راحت ترين راه براى تاءمين سلامتى افراد جامعه باشند. مطالعات انجام گرفته نشان مى دهد كه پوسيدگى ، شايع ترين بيمارى دندان است كه با آموزش لازم و كافى مى توان از تخريب بيشتر دندان جلوگيرى كرد. البته لازمه اين كار همكارى بين بيمار و دندانپزشك مى باشد تا به طور مرتب و منظم در برنامه هاى آموزش روشهاى پيشگيرى فعاليت داشته باشند.
پيشگيرى را مى توان از دو جنبه مورد بررسى قرار داد: 
1 - پيشگيرى انفرادى : در اين روش مى توان افراد را به مصرف كمتر مواد قندى بويژه مواد چسبنده قندى كه رابطه مستقيمى با پوسيدگى دندان دارند و مسواك زدن صحيح و منظم و تميز نگه داشتن و مراجعه مرتب به دندانپزشك تشويق كرد تا از بروز ضايعات دندانى جلوگيرى شود.
2 - پيشگيرى در رابطه با كل جامعه : در اين روش مى توان با تدبيرى كل افراد جامعه را از پوسيدگى و خرابى دندان مصون نگه داشت كه استفاده از فلورايد در آب آشاميدنى نمونه آب مى باشد اين روش از طرف سازمان بهداشت جهانى توصيه شده است (73) كه با افزودن اين ماده به آب آشاميدنى مى توان بدون اينكه دخالت مستقيم داشته باشند اقدام به پيشگيرى كرد.
بوى بد دهان : 
بوى بد دهان يكى از مهمترين عوامل مى باشد كه بر شخصيت افراد و روابط اجتماعى ايشان تاءثير مى گذارد و ناشى از دو علت دهانى - دندانى و عمومى مى باشد:
1 - علل دهانى و دندانى : در اين مورد ممكن است عواملى مانند عدم رعايت بهداشت دهان و دندان و استفاده نا مرتب از مسواك ، وجود دندانهاى پوسيده ، ورم لثه ها و مخاط دهان ، وجود ترشحات چركى در دهان (پيوره )، وجود دندانهاى مصنوعى ، پركردگيهاى بد و جرم دندان باعث بوى بد دهان شوند كه بر طرف ساختن هر كدام از اين علل مى تواند به رفع آن كمك كند.
2 - علل عمومى : بيماريهايى مانند التهاب لوزه ها و سينوسها، بيمارهاى ربوى و معده ، مسموميتهاى غذايى و دارويى و مصرف مواد بودار( سير و پياز) از علل عمومى بوى بد دهان محسوب مى شوند كه با بهبود اين بيماريها و عدم مصرف مواد بودار، بوى بد دهان برطرف مى شود.
فضيلت مسواك در اسلام : 
مسواك زدن يكى از آداب مستحب و شرعى است و در بعضى مواقع خاص ، بر آن سفارش زيادى شده است . قبل از گرفتن وضو و در وقت قرائت قرآن مجيد و وقت سحر و قبل از نماز شب و از جانب پيامبر اسلام حضرت رسول اكرم صلى الله عليه وآله نيز سفارش زيادى به مسواك شده است . در حديثى از حضرت رسول اكرم صلى الله عليه وآله نقل شده كه فرمودند:
اين قدر جبرييل به من سفارش مسواك نمود كه بر دندانهاى خود ترسيدم و اگر به واسطه مشقت و سختى زياد نبودن مسواك را قبل از وضو و هر نماز بر امت واجب مى كردم (74)
حضرت رسول اكرم صلى الله عليه وآله دائم آب وضو و مسواك خود را بر سربالين مبارك خود مى گذاشتند و قبل از هر نماز و وضو از مسواك استفاده مى كردند.
در حديث ديگرى حضرت امير المؤ منين على عليه السلام مى فرمايند كه ركعتان بالسواك افضل من سبعين ركعة بغير السواك (75) يعنى دو ركعت نماز با مسواك برتر از هفتاد ركعت نماز مسواك مى باشد.
اهميت مسواك زدن و تميز نگه داشتن دهان و دندانها به قدرى سفارش ‍ شده كه حتى مستحب است كه اگر انسان قبل از وضو مسواك را فراموش ‍ كرد بعد از وضو به جا آورد و سه مرتبه آب را مضمضه كند.
در احاديثى ديگرى نيز حضرت رسول اكرم صلى الله عليه وآله و سلم بر اهميت مسواك سفارش نموده است كه عبارتند از:
1 - ان افواهكم طرق للقرآن فطيبوها بالسواك
دهانهاى شما محل عبور آيات الهى ، قرآن مجيد است آن را با مسواك زدن پاكيزه كنيد.
2 - ثلاث حق عل كل مسلم : الغسل يوم الجمعة و السواك و الطيب
سه چيز است كه بر هر فرد مسلمان لازم است : غسل جمعه ، مسواك زدن و استعمال بوى خوش (76)
در حديث ديگرى از حضرت ابى عبدالله عليه السلام در اصول كافى جلد ششم در باب مسواك به شرح زير آمده است كه در مسواك دوازده خصلت است :
1) سنت رسول خداست .
2) پاكيزه كننده دهان است .
3) روشنى چشم را زياد مى كند.
4) خداى تعالى را راضى مى كند.
5) بلغم را مى برد.
6) حافظه را زياد مى كند.
7) دندانها را سفيد مى كند.
8) حسنات را مضاعف مى كند.
9) بثورات و جوشهايى را كه در بن دندان است از بين مى برد.
10) لثه ها را محكم مى كند.
11) اشتهاى به غذا را زياد مى كند.
12) ملائكه را خشنود و خوشحال مى كند.
با مطالعه اين احاديث انسان مى تواند به اهميت و ارزش مسواك و تميز نگه داشتن دندانها پى ببرد و جايگاه اين عمل را در اسلام پيدا كند و پى به اهميت سلامت افراد در جامعه اسلامى ببرد.
حمله هوايى آمريكا به ليبى 
26 فروردين 1365 / 15 آوريل 1986 
ليبى در سال 1986 م . شاهد رويدادهاى مختلفى از جمله تجاوز نظامى آمريكا به دو شهر طرابلس و بن غازى ، لغو يك جانبه پيمان وحدت از طرف رژيم مراكش ، بهبود روابط ليبى با دو كشور همسايه الجزاير و تونس و بحرانى شدن اوضاع در پى افزايش دخالت فرانسه در اين كشور بود.
تهاجم نظامى آمريكا به ليبى كه تروريسم بين المللى و دولتى لقب گرفت ، و در سپيده دم پانزده آوريل 1986 برابر با 26 فروردين 1365 صورت پذيرفت . در اين تهاجم ، دهها هواپيماهاى نظامى ارتش آمريكا از نوع اف - 111 و اف - 14، پس از برخاستن از پايگاههاى انگليسى و ناوگان ششم آمريكا در درياى مديترانه ، به بهانه مقابله با تروريسم ، محل سكونت سرهنگ معمرالقذانى رهبر ليبى را در طرابلس و بن غازى به شدت بمباران كردند. بر اثر اين عمل وحشيانه و ددمنشانه تعدادى از اماكن مسكونى تخريب و بيش از يكصد تن از غير نظاميان از جمله دختر خوانده سرهنگ قذافى به نام هناء كشته شدند.
جنگنده هاى آمريكايى بيش از صد تن مواد منفجره روى دو شهر طرابلس و بن غازى ريختند. هدف اصلى از اين حمله ، قتل رهبر ليبى بود.
در پى اين تجاوز، نيروهاى مسلح ليبى ، ايستگاه ارتباطاتى امريكا در جزيره لامبيدواز واقع در 300 كيلومترى شمال طرابلس را با موشك هدف قرار دادند، همچنين عمليات گسترده اى به منظور سنگربندى سواحل ليبى توسط ارتش آن كشور شد. رهبر ليبى در پى اين حمله طى نطقى ضمن دعوت مردم به آرامش ، ريگان رييس جمهور وقت آمريكا و مارگات تاچر نخست وزير وقت انگليس را كه به هواپيماهاى آمريكايى اجازه برخاستن از خاك انگليس را داده بود، قاتل كودكان ناميد.
پيش از تجاوز آمريكا به ليبى ، ناظران سياسى انجام چنين تجاوزى را بعيد نمى دانستند، بويژه آنكه ناوگان ششم آمريكا ماهها در مقابل سواحل ليبى در درياى مديترانه مستقر بود و چندين بار نيروهاى آمريكايى دست به مانورهايى زده بودند. همچنين چندى پيش نيز شهر سيرت واقع در سواحل ليبى توسط ناوگان آمريكا در مديترانه هدف موشك قرار گرفته بود. انجام چنين اقداماتى از طرف آمريكا مقدمات تجاوز آمريكا به ليبى به شمار مى رفت .
حمله هوايى امريكا به ليبى از سوى تمام كشورها و سازمانهاى ترقيخواه جهان از جمله جمهورى اسلامى ايران به شدت محكوم شد، در اين ميان رژيمهاى مرتجع عرب كه خود را در وضعيت دشوارى مى ديدند، در قبال اين حمله وحشيانه تنها به ابراز تاءسف پرداختند. بلافاصله پس از حمله و تجاوز هوايى امريكا هياءتى از جمهورى اسلامى ايران به سرپرستى وزراى خارجه و سپاه پاسداران انقلاب اسلامى كشور عازم طرابلس شدند. طى مصاحبه اى همبستگى جمهورى اسلامى را با ملت و رهبر ليبى در مقابل تجاوز امريكا مورد تاءكيد قرار دادند.
حمله آمريكا به ليبى اوج تروريسم دولتى را نشان داد و ثابت كرد كه مدعيان دروغين حقوق بشر، هيچ گونه ارزشى براى جان انسانها قايل نيستند و حاضرند در راه دستيابى به اهداف پليد خود مردم بى گناه كشورى را كه تن به تسليم نمى سپارد مورد تجاوز وحشيانه قرار دهند و صدها كودك ، زن و پير و جوان را چه در خواب و چه در بيدارى به خاك و خون كشند.
حقيقت امر اين است كه دولت ليبى از زمان روى كار آمدن معمر قذافى بر سر مساءله فلسطين و بسيارى مسائل ديگر چون انفجار هواپيماى آمريكايى در آسمان ايرلند، پيوسته با كشور آمريكا در چالش بوده و او را دشمن استقلال خويش مى داند و آمريكا نيز دولت قذاقى را دولتى تروريست پرور و بر هم زننده صلح جهان مى خواند، لذا آمريكا پس از تلاشهاى فراوان توسط دولتهاى عرب وابسته ، كه نتوانست ليبى را متقاعد به همراهى به خود كنند، تصميم به تنبيه و گوشمالى آن كشور گرفت ، و علاوه بر قطع رابطه و تحريم اقتصادى به دو مركز عمده آن كشور يعنى طرابلس و بن غازى حمله هوايى كرد.
هدف اصلى از اين حمله علاوه بر جلوگيرى از پرخاشگريهاى قذافى در مجامع بين المللى عليه آمريكا و گرفتن انتقام از ليبى ، سرنگونى خود قذافى بود.
اين حمله يك تجاوز آشكار در مجامع بين المللى قلمداد شد.
سرانجام نيز همگان ديدند كه پس از بمباران بن غازى و طرابلس نه تنها حكومت قذافى سرنگون نشد بلكه اتحاد مردم ليبى با دولت اين كشور استحكام بيشترى يافت و براى مردم اين كشور مسلم شد كه دشمن شماره يك آنها آمريكاى متجاوز است .
شهادت خالد اسلامبولى به دست رژيم مصر 
28 فروردين 1361 / 17 آوريل 1982 
همه ساله نيروهاى مسلح مصر روز 6 اكتبر، در شهر نصر به مناسبت سالگرد عبور واحدهاى رزمى آن كشور از كانال سوئز كه در سال 1973 صورت گرفت رژه بزرگى انجام مى دهند. هرچند در آن تاريخ اسرائيليها موفق شدند كه جنگ اكتبر را به نفع خود تمام كنند، اما موفقيت نيروهاى مصرى در شكستن خط دفاعى بارلو در صحراى سينا باعث شد كه از بى اعتبارى حاصل از جنگ در برابر ارتش صهيونيستى نجات يابد.
سالگرد اين روز به سال 1981 كه مصادف با روز عيد قربان بود، براى سادات به عنوان يكى از خطيرترين روزهاى زندگى اش به شمار مى رفت ، چرا كه با برگزارى رژه ، هم جشن عيد قربان را برپا مى داشت و هم خاطره باصطلاح پيروزى 6 اكتبر را بزرگ مى شمرد.
محل رژه در خيابان شش رديفه اى بود كه از برابر جايگاههاى كه نزديك ساختمان هرم مانندى كه به يادبود سرباز گمنام مصرى ساخته شده بود مى گذشت براى اين رژه آن روز در نيروهاى مسلح انواع و اقسام سلاحهاى مدرن در نظر گرفته شده بود، از آن جمله تانكهاى ام 60 آمريكايى ، كاميونهاى نفر بر روسى ، تفنگهاى ارتشى ساخت كره جنوبى كه با بسيارى از سلاحهاى آتشين ديگر اجزاى اين كارناوال نظامى انور سادات را تشكيل مى داد.
در ساعت 10 صبح تماشاچيان در مكانهاى رسمى خود جا گرفتند. در رديف اول در پشت يك ديواره 5/1 مترى سادات با لباس نظامى فرمانده عالى ارتش مصر در وسط نشسته بود. حسنى مبارك معاون وى در سمت راست و ابوغزاله وزير دفاع در سمت چپ او نشسته بودند. سه روز قبل از رژه ، افراد امنيتى تمام تفنگها را بازديد كرده بودند، تا مطمئن شوند كه فشنگى در آنها نيست . آنان درون تانكها و كاميونها و حتى تمامى افراد شركت كننده در رژه را با فلزياب كنترل كرده بودند.
در ساعت 40 و 12 (دوازده و چهل دقيقه ) كه تقريبا نيمى از رژه تمام شده بود ابوغزاله به سادات ، شش جت ميراژ را كه در ارتفاع كم پرواز مى كردند نشان مى داد. درست در همين زمان ناگهان در مقابل جايگاه ، كاميونى كه يك تفنگ 130 ميليمترى ضد تانك روسى را به دنبال مى كشيد توقف كرد. رانندگان ديگر كه تصور كردند مشكل مكانيكى براى آن به وجود آمده ، مسير خود را كج نمودند و از پهلوى آن عبور كردند. ناگهان صداى رگبار گلوله به گوش رسيد، 3 مرد مسلح از عقب كاميون ، جايگاه را به رگبار بستند و چهارمى از صندلى جلو پياده و يك نارنجك به داخل جمعيت انداخت كه عمل نكرد، نارنجك دوم پرتاپ شد باز هم عمل نكرد. شخصى كه نارنجكها را پرتاب كرده بود به طرف كاميون برگشت و تفنگ اتوماتيك خود را برداشت و شروع به شليك به سمت جايگاه كرد.
3 مرد ديگر هم از عقب كاميون پايين پريدند و به او پيوستند و جايگاه را در حالى كه فرياد مى زدند زنده باد مصر به رگبار بستند.
سادات كه در اين حمله به شدت زخمى شده بود با چرخ بال (77) نظامى به بيمارستان معادى (78) برده شد.
در ابتداى حمله 5 نفر كشته و 28 نفر زخمى شدند كه 4 نفر آمريكايى نيز بين آنان ديده مى شد. سادات در بيمارستان در حالت كوما به سر مى برد و خون از دهانش بيرون مى زد. گلوله ها و تركشها جانب چپ سينه او را شكافته بودند. گردن و زانوها و كمر او بشدت مصدوم شده بود كه در نهايت جملگى اين زخمها قبل از آنكه اقدام پزشكى روى سادات انجام گيرد موجب مرگ وى شد.
در گزارش پزشكى كه بعدا پخش شد اعلام گرديد كه مرگ سادات در ساعت 45 و 14 (چهارده و چهل و پنج دقيقه ) بعد از ظهر روز سه شنبه 14 مهر 1360 و به سبب شوك شديد و خونريزى داخلى در ناحيه سينه و پاره شدن شش چپ و شريانهاى اصلى قلب اتفاق افتاده است .
پس از اعلام مرگ سادات ، كارتر رييس جمهور وقت آمريكا و مناخم بگين نخست وزير صهيونيست رژيم اشغالگر قدس و افراد مشابه ضمن تعجب و شگفت زدگى از اين واقعه ، اظهار تاءسف كردند.
به دنبال واقعه ترور سادات ، مقامهاى امنيتى مصر به دستور حسنى مبارك 650 نفر از مسلمانان را كه گفته مى شد در قتل انور سادات دست داشتند دستگير كردند.اين حادثه چنان وحشتى در رژيم مصر و شخص مبارك به وجود آورد كه وى ضمن اقداماتى در جهت دورى از روش سياسى انور سادات موافقت كرد كه با خالد محى الدين رهبر حزب ترقى خواه وحدت ملى ملاقات كند. اين حزب در پارلمان مصر نماينده اى نداشت و ده ها تن از اعضاى آن در جريان سركوبى مخالفان سياسى و مذهبى كه سادات يك ماه قبل از ترور دستورش را داده بود بازداشت شده بودند.
در پى رويداد قتل سادات 24 تن از مسلمانان مصر كه به اتهام قتل او دستگير شده بودند در حالى كه در يك قفس پولادين قرار داشتند به يك دادگاه عالى نظامى آورده شدند.
ستوان خالد احمد شوقى الاسلامبولى ، مردى كه متهم به رهبرى اعدام كنندگان انور سادات بود در حالى كه قرآن كريم را در دست خويش بلند كرده بود، در آغاز جلسه محاكمه خود، پياپى از درون قفسى كه در آن زندانى شده بود فرياد الله اكبر سر داد و سپس افزود:
مردم ، فرعون را من كشتم تا آرمان اسلام تحقق يابد.
هر يك از متهمان ديگر نيز با صداى بلند الله اكبر او را تاءييد كردند.
در جريان محاكمه يكى از متهمان به نام عبدالسلام فرج به عنوان مغز متفكر و طراح ترور سادات ذكر گرديد؛ وى كه يك مهندس جوان بود كتابى درباره بنياد گرايى نوشته ، خالد اسلامبولى يك هفته قبل از ترور سادات با وى مشورت كرده بود.
جلسات محاكمه چندين بار تشكيل شد و سرانجام دادگاه فرمايشى مصر پس از گذشت پنج ماه از ترور سادات ، احكام صادره عليه متهمان را به شرح زير اعلام داشت :
1 - ستوانيكم خالد احمد شوقى الاسلامبولى ، واحد توپخانه ، اعدام با تيرباران .
2 - عبدالحميد عبدالسلام عبدالعال افسر سابق اعدام با چوبه دار.
3 - عطا طايل حميده رحيل ، افسر ذخيره ، اعدام با چوبه دار.
4 - حسين عباس احمد، استوار داوطلب در ارتش ، اعدام با تيرباران .
5 - محمد عبدالسلام فرج ، مهندس ، اعدام با چوبه دار.
حكم اعدام اين پنج تن از مسلمان مبارز در سحرگاه روز پنجشنبه 28 فروردين 1361 انجام گرفت .
بيست و پنج تن ديگر از متهمان به حبس ايد و 8 نفر به 15 سال و 3 تن به ده سال و يك نفر به 5 سال زندان محكوم شدند.
ستوانيكم خالد اسلامبولى در حالى كه فرياد مى زد اشهد ان لا اله الا الله - اشهد ان محمدا رسول الله ، به رگبار بسته شد.
رژيم مصر از دادن اجساد اين 5 نفر به خانواده هايشان خوددارى كرد و آنها را به طور پنهانى در گورستان ناشناسى به خاك سپرد و خانواده هاى آنها را حالى كه به يكديگر تبريك مى گفتند اعلام داشتند كه تسليت كسى را نمى پذيرند، چون فرزندانشان را جزء شهدا مى دانند.
روز ارتش جمهورى اسلامى ايران 
29 فروردين 1358 
ارتش جمهورى اسلامى كلمه طيبه است
مقام معظم رهبرى و فرماندهى كل قوا
حضرت آية الله العظمى خامنه اى

اصل 143 قانون اساسى جمهورى اسلامى ايران :
ارتش جمهورى اسلامى ايران ، پاسدارى از استقلال و تماميت ارضى و نظام جمهورى اسلامى كشور را بر عهده دارد.
اصل 144 قانون اساسى جمهورى اسلامى ايران :
ارتش جمهورى اسلامى ايران ، بايد ارتشى باشد كه ارتشى مكتبى و مردمى است و بايد افرادى شايسته را به خدمت بپذيرد كه به اهداف انقلاب اسلامى مؤ من و در راه تحقق آن فداكار باشند.
بيست و نه فروردين ، مصادف با روز ارتش جمهورى اسلامى ايران و بزرگداشت حماسه آفرينى هاى دلاور مردان نيروى زمينى ارتش ‍ مى باشد.
همزمان با به ثمر رسيدن انقلاب اسلامى ، ارتش رژيم شاهنشاهى كه پيكره اصلى آن را جوانان برومند خانواده هاى مسلما و اغلب مستضعف ايرانى تشكيل مى داد به نداى آسمانى رهبر انقلاب لبيك گفت و در نتيجه همصدا و همراه با امت در براندازى نهايى رژيم ستمشاهى به ستيز بى امان با دشمنان داخلى و خارجى انقلاب برخاست و به عنوان نخستين بازوى توانمند نظامى انقلاب در جهت تحقق اهداف جمهورى اسلامى ايران تلاشهاى خستگى ناپذير و مستمرى را با فداكارى و ايثار و در ابعاد مختلف آغاز كرد.
به همين مناسبت از سوى امام امت روز بيست و نه فروردين به نام ارتش ‍ نامگذارى شد. امام ره روز پيوستن ارتش به مردم را با عبارت حكيمانه
لحظه شادى بندگان خدا و ياءس ستمگران
نقطه عطف درخشان و افتخارآميز قلمداد فرمود.
با نگاهى گذرا به تاريخ خونبار انقلاب اسلامى در مى يابيم كه از لحظه نخست پيروزى انقلاب ، ارتش و ارتشيان ، عشق و علاقه و ميل باطنى خود را به حركت ستم سوز و توفنده انقلاب اسلامى ايران به رهبرى امام راحل ابراز داشته و در اثبات اين معنا فداكاريها، تلاشها و ايثارگريها بسيارى كرده اند.
گسستن از رژيم فاسد و منفور پهلوى و پيوستن به اقيانوس ملت ، بيعت با امام امت ، در هم شكستن توطئه هاى گوناگون دشمن بويژه مقابله با ضد انقلاب ، حضور گسترده ، مستمر و چشمگير چندين ساله ، در عرصه هاى حماسه و شرف ، حراست و دفاع از مرزهاى زمينى ، هوايى و دريايى و كيان نظام مقدس جمهورى اسلامى ايران خود شاهدى صادق بر اين مدعاست .
در ماههاى خون و شهادت رهنمودهاى مدبرانه و حكيمانه رهبر فقيد انقلاب ، بر آگاهى دلاورمردان ارتشى نسبت به ماهيت ضد اسلامى و غير مردمى رژيم پهلوى افزود. در اين رهگذر فرمايشهاى حضرت امام وجدانهاى بيدار و فطرتهاى آلوده نشده ارتشيان را در سطوح مختلف به بيدارى مى خواند و زمينه را براى پيوستن آنان به انقلاب اسلامى و ملت بپا خاسته ايران مهيا مى كرد. امام خمينى ره در اين رابطه فرموده اند:
شما خيال مى كنيد ارتش دل خوشى دارد از اينها؟ كسى كه زمام همه ارتش را بدهد چهار نفر آمريكايى ، مستشار آمريكايى ، كه همه جهات در دست آنها باشد، اينها هم در تحت فشار باشند، اينها دل خوشى دارند؟..
...اگر كسى غيرتمند باشد دل خوشى نمى تواند داشته باشد، نبايد اينها همه ساكت باشند، اينها هم روابط بايد داشته باشد، بين احزاب و لشكريها، بين لشكريها و روحانيون . همه بايد با هم روابط داشته باشند و نقشه بكشند و براى زوال اين آدم .

اى سربازان غيور كه براى وطن و كشور خود فداكارى مى كنيد، بپاخيزيد، پيوند خود را با ملت عزيز استوار كنيد و كشور خود را از زبونى ذلت نجات دهيد و دست غارتگران را كوتاه كنيد و شرف و عزت را براى خود به يادگار بگذاريد و سعادت دو دنيا را بيمه كنيد(79)
سخنان گهربار كه از اعماق وجود رهبرى هوشمند و مشفق بر مى آيد لاجرم بر دلها مى نشست و محبت خود را در بين ارتشيان خداجوى مى گذاشت و بذر آگاهى و بيدارى را در دلهاى مستعد و حنيف آنها مى افشاند.
فرار روز افزون نظاميان از پادگانها، استنكاف و خوددارى از مقابله با مردم ، خلق جاويد لويزان همصدايى با مردم در راهپيمايى ها، رژه رفتن پرسنل نيروى هوايى روز 19 بهمن در محضر امام ره سرپيچى از دستورات فرماندهان طاغوت ، شركت در خنثى كردن كودتاى 21 بهمن و فرو ريختن دژهاى ستمشاهى و... از نتايج درخشان و ارزنده همان برخورد حكيمانه و خردمندانه حضرت امام ره ، با ارتش بود.
با پيروزى انقلاب اسلامى شكوهمند اسلامى و تحول و دگرگونى در بنيادها و معيارهاى ارزشى جامعه ، از مسائل مطرح در مجامع مختلف بخصوص ‍ نيروهاى مسلح اين بود كه انقلاب اسلامى و رهبر انقلاب اسلامى چه ديدگاهى نسبت به ارتش دارند و اصولا در نظام اسلامى تكليف نيروهاى مسلح كنونى چيست ؟
در چنين جو تاريك و مبهمى كه در فضاى جامعه و بخصوص اذهان نظاميان به وجود آمده بود و دشمنان كمين كرده انقلاب و به تبعيت از آنان دوستان ناآگاه ، نغمه شوم و خطرناك انحلال ارتش را سر داده بودند و ارتش ‍ در حساسترين شرايط حيات خود قرار گرفته بود، امام امت ره به عنوان بزرگترين حامى ارتش پاى در ميدان نهاد و نقشه دشمنان انقلاب را نقش بر آب نمود و طى پيامى ، با قاطعيت هر چه تمامتر، ضرورت حفظ ارتش را اعلام و در جهت انسجام ، يكپارچگى و وحدت ارتش فرمان تاريخى و مهمى را صادر فرمودند.
فرمان تاريخى حضرت امام خمينى ره در رابطه با ارتش :(80)
بسم الله الرحمن الرحيم
ملت شريف و مبارز ايران و فقهم الله تعالى . با اهداء سلام و سپاس از مجاهدت خستگى ناپذير شما ملت شجاع كه اهداف مقدس اسلام را تا آستانه پيروزى رسانديد و دست خيانتگران داخلى و خارجى را به خواست خداى بزرگ قطع كرديد؛ لازم است به تذكرات زير توجه نماييد.
1 - روز چهارشنبه 29 فروردين روز ارتش اعلام مى شود. ارتش محترم در اين روز در شهرستانهاى بزرگ با ساز و برگ به رژه بپردازند و پشتيبانى خود را از جمهورى اسلامى و ملت بزرگ و حضور خود را براى فداكارى در راه استقلال و حفظ مرزهاى كشور اعلام نمايند.
2 - ملت ايران موظفند از ارتش اسلامى استقبال كنند و احترام برادرانه از آنان بنمايند. اكنون ارتش در خدمت اسلام است و ارتش اسلامى است و ملت شريف لازم است آن را به اين سمت رسما بشناسند و پشتيبانى خود را از آنان اعلام نمايند. اكنون مخالف با ارتش اسلامى كه حافظ استقلال و نگهبان آن است جايز نيست . ما و شما برادرانه بايد براى حفظ و امنيت كشورمان كوشش كنيم . و به شرارت اشرار و اخلال مفسدين خاتمه دهيم .
3 - افراد ارتش موظفند در داخل ارتش حفظ نظم و سلسله مراتب و ضوابط را بكنند. توجه نمودن به اين مسائل موجب ضعف ارتش اسلامى مى شود و نظام را از هم مى پاشد. سربازان و درجه داران و افسران موظفند با ارتش به طور محبت و برادرى رفتار نمايند و از ديكتاتورى كه در رژيم طاغوت بود اجتناب نمايند. ارتش اسلامى بايد با حفظ سلسله مراتب و نظام صحيح اسلامى و اطاعت كامل زيردست از مافوق و رعايت كامل مافوق از زيردست ، اداره شود تخلف از اين امر ضد انقلاب است و مورد مؤ اخذه خواهد بود...
والسلام عليكم و رحمة الله و بركاته
روح الله الموسوى الخمينى
28 فروردين 1358
پس از صدور اين پيام تاريخ ساز نيز ارتشيان در عمل ثابت كردند كه شايستگى حمايت و پشتيبانى امام امت ره را داشته و دارند و در اين رهگذر با خلق حماسه هاى عظيم و به ياد ماندنى در سالهاى پيروزى انقلاب اسلامى و پس از آن اوراق زرينى بر دفتر تاريخ سراسر حماسه قيام ملت ايران افزودند كه از جمله مى توان به همبستگى و همراهى با ملت انقلابى در آغاز حركت توفنده انقلاب اسلامى ، نقش اساسى و تعيين كننده و حضور درخشان و ارزشمند ارتش در رفع غائله گروهكها و ضد انقلاب در جاى جاى ميهن اسلامى ، هشت سال ايثار و جانبازى و دفاع مقدس در برابر هجوم همه جانبه استكبار جهانى و نيز فعاليت چشمگير در دوران بازسازى و نوسازى كشور اسلامى ، اشاره كرد.
ارتش و غائله كردستان 
انقلاب اسلامى ايران از همان آغاز، همواره در معرض توطئه ها و شرارتهاى استكبار جهانى و صهيونيسم بين الملل قرار داشته است و استعمارگران با طراحى و ايجاد آشوبهاى محلى و درگيريها قومى و ملى تلاش گسترده اى را در جهت ضربه زدن به پيكره نوپاى انقلاب آغاز كردند و به همين انگيزه شروع به تحريك گروهكهاى خود فروخته غرب باور و شرق گرا كردند و آنان را در طلب رؤ ياى خيالى تجزيه ايران به بهانه هاى واهى مسلح كردند و به سوى مناطق گوناگون كشور اسلامى گسيل داشتند تا شايد از اين رهگذر طرفى بسته و مانعى در برابر حركت رو به رشد انقلاب اسلامى ايجاد كنند.
كردستان از جمله مناطقى بود كه مدتى عرصه تاخت و تاز عمال شرق و غرب بود و توطئه هاى فراوانى توسط گروهكهاى فاسد و الحادى در اين منطقه شكل گرفت .
ارتش مردمى و اسلامى كه در آن زمان پشتيبانى همه جانبه و تاءييد رهبر عظيم الشاءن انقلاب و ملت ايران را همراه داشت ، آثار وجودى خود را به نمايش گذاشت و نقش انكارناپذير خويش را در عقيم كردن اين توطئه ها به تمامى جهان به اثبات رسانيد. پس از صدور فرمان حضرت امام ره مبنى بر اعزام ارتش كردستان و دفاع از حريم مقدس اسلام ، ارتشيان پاكباخته و شيفته انقلاب مشتاقانه به ستيز با مزدوران خود فروخته و وابستگان به شرق و غرب پرداختند؛ و در اين راه مقدس ، چه بسيار افسران ، درجه داران و سربازان دلاور جان خود را به اسلام و انقلاب تقديم كردند؛ و بدين ترتيب در تناورى نهال جوان انقلاب نقش مهم و حياتى خود را ايفا كردند.
ارتش و جنگ تحميلى 
پس از پيروزى انقلاب در حالى كه جمهورى اسلامى نوپاى اسلامى براى حل و فصل مشكلات بديهى اقتصادى و اجتماعى ناشى از يك انقلاب مردمى درگير مسائل عديده داخلى بود، دشمنان انقلاب كه از يك سو بشدت از پيروزى انقلاب ضربه خورده و از سوى ديگر در ايجاد اختلافات داخلى براى نابودى انقلاب اسلامى ناتوان مانده بود، به شكل ناجوانمردانه اى جنگى تحميلى گسترده اى را به ايران اسلامى تحميل كردند.
عراق كه عامل اصلى اين تجاوز آشكار و ابزار اجراى اين توطئه شوم بود با آغاز حركت اسلامى مردم ايران مترصد فرصتى بو تا با ديدن چراغ سبز استكبار جهانى به ايران اسلامى تجاوز كند. عامل مهمى كه دولتمردان بى كفايت عراق را در تجاوز به خاك ايران تشويق و ترغيب مى كرد، تجزيه و تحليلهاى ناشيانه اى بود كه دستگاههاى اطلاعاتى غرب از اوضاع داخلى ايران ارائه داده بودند. اين تحليلها از عدم ثبات در ارتش به دليل نابسامانى هاى موجود داخلى ، تزلزل فرماندهى ، عدم ثبيت انضباط، كاهش ‍ مدت سربازى از دو سال به يكسال ، تعويض پى در پى فرماندهان و... منشاء مى گرفت و در نتيجه سبب شده بود كه بر عدم توانايى ارتش در مقابله با تجاوز، حساب جديدى بگشايند.
به دنبال هجوم رژيم سفاك عراق به خاك ايران اسلامى با استفاده از دوازده لشكر و بهره گيرى از امكانات تسليحاتى پيشرفته غرب و شرق ، غيور مردان ارتش كفر ستيز اسلام بار ديگر مسؤ وليت خطير حراست و پاسدارى از كيان مقدس جمهورى اسلامى ايران را مشتاقانه پذيرا شدند و مردانه دوشادوش ‍ برادران پاسدار خود و خيل عظيم جان بر كفان بسيج موفق به دفع تجاوز و سركوب متجاوز شدند، و در اين راه پر فراز و نشيب ، شهداى گرانقدر را به اسلام تقديم كردند.
پيروزيهاى درخشان تاريخ هشت سال دفاع مقدس خود شاهد صادقى بر اين مدعا است ؛ پيروزيهايى كه با عمليات خوارزم (ميمك ) كه منجر به باز پس گيرى ارتفاعات ميمك و كنترل محورهاى نظامى مهمى گرديد آغاز شد و با عمليات ثامن الائمه با هدف شكستن حصر آبادان كه منجر به بازپس گيرى كليه مناطق اشغالى آبادان ( ذوالفقارى ، فياضيه ، ايستگاه هفت ، دارخوين و ميدان تير آبادان ) شد، سرآغازى براى عملياتهاى درخشان آينده گرديد و به دنبال آن عمليات طريق القدس (آزاد سازى بستان )، عمليات فتح المبين (آزاد سازى مناطقى به وسعت دو هزار كيلومتر مربع ، در منطقه عمومى دزفول ) و سرانجام عمليات بيت المقدس كه با انجام آن در سه مرحله شهرهاى خرمشهر، هويزه و پادگان حميد از لوث وجود دشمنان پاكسازى شد و بيش از هزار كيلومتر مربع از خاك ميهن اسلامى از تسلط اجانب آزاد گرديد.
نيروهاى سه گانه ارتش جمهورى اسلامى ايران در طول هشت سال دفاع مقدس آنچه در توان داشتند براى دفع تجاوز و كسب پيروزى و افتخار انجام دادند.
رزم بى امان نيروى هوايى ارتش ، خسارت و تلفات عمده اى بر متجاوزان وارد آورد و در تغيير مسير اوليه نبرد به سوى جمهورى اسلامى ايران نقش ‍ به سزايى داشت . همچنين نيروى دريايى با حضورى چشمگير و دليرانه ، اجازه هيچ گونه عملياتى را در آبهاى نيلگون خليج فارس به متجاوزان نداد. نيروى زمينى نيز از ابتداى جنگ تحميلى تا پايان آن به طور مستمر درگير مبارزه با دشمن بود و در كسب پيروزيهاى پرافتخار و ثبت عمليات غرور آفرين نظامى سهم مؤ ثرى داشت . نيروهاى سه گانه ارتش در طول جنگ تحميلى مجموع تواناييها و استعدادهاى بالقوه خود را بازيافتند و نشان دادند كه نيروهاى كارآمد، پرافتخار و پرقدرت هستند و آمادگى انجام هر ماءموريتى را دارند. و شاهد ثابت اين امر واقعيتى است كه حضرت آيت الله العظمى خامنه اى مدظله العالى رهبر معظم انقلاب اسلامى و فرماندهى كل قوا در ديدار فرماندهان و پرسنل ارتش بر آن تاءكيد فرمودند:
اگر ارتشى در دنيا باشد كه جنگ را در ميدانهاى واقعى نبرد تجربه نكند اين ارتش يك ارتش واقعى نيست . لااقل يك ارتش سرافراز نيست اما آن ارتشى كه جنگ را با پوست و استخوان خود آن هم نه يك روز و دو روز، بلكه بيش از هشت سال لمس مى كند اين يك ارتش واقعى و آبرومند و سرافراز است .
رهبر معظم انقلاب اسلامى همچنين فرمودند:
نبرد ارتش ما نه براى افزون طلبى ، بلكه براى دفاع از كشور، اسلام و انقلاب بوده است .
ارتش جمهورى اسلامى ايران در اجراى ماءموريت و وظايف الهى خود شهداى بسيارى از تقديم اسلام كرد.شهيدان گرانمايه اى كه در اجراى فرمان حق و در طلب قسط قيام كردند و به مصاف با اصحاب شيطان برخاستند و با تيغ ستم سوز خود لاشه ظلمانى كفر را از هم شكافتند و پاى بر حلقوم كفار فشردند.
دلاورانى چون نامجو، فلاحى ، فكورى كلاهدوز، اقارب پرست ، آبشناسان ، شهرام فر، شيرودى ، كشورى ، بابايى و ستارى شهيدانى جاويد از خيل كاروانيان شهر شهادتند، كه جلوه جمال حق در صحيفه ضميرشان منقش ‍ بود و شعار سراپا شعور الله اكبر ورد زبانشان ، اينان نمونه هايى هستند از مردان برجسته اى كه حسين حسين گويان سرود شهادت سر دادند و راه از اين جهان ظلمانى برگرفتند و به آن سراى ربانى رسيدند.
راهشان پر رهرو باد

next page

fehrest page

back page