next page

fehrest page

back page

اقدامات سياسى
آيـه الله العـظـمـى شـيـرازى سـه مـوضـوع گـيـرى بـارز سياسى داشتند كه هر يك از بعد مذهبى و سياسى داراى اهميت فوق العاده اى است . اولين مـوضـوع گـيـرى ايـن بـود كـه هـنـگـام ورود نـاصـر الديـن شـاه بـه نـجـف نـپـذيـرفـت كـه بـه اسـتـقبال او برود و در محل اقامتش با او ديدار كند. علاوه بر اين ايشان ، هديه اى را كه شاه براى او فرستاد، بازگرداند. سرانجام مرحوم شيرازى پس ‍ از اصرارهاى فراوان با ناصر الدين شاه در صحن مطهر امام على (عليه السلام ) ديدار كرد.
مـوضـعـگـيـرى دوم دربـاره فـرونـشـانـدن آشـوبـى بـود كـه رنـگ مـذهـبـى داشـت و مـى رفـت تـا مـيـان اهـالى سـامـرا و مـنـاطـق هـمـجـوار آن در سـال 1311 قـمـرى بـه كـشـت و كشتار بيانجامدم وى كنسول انگليس در بغداد را كه براى فرونشاندن اين فتنه به سامراء رفته بود، به حضور نـپـذيـرفـت و بـراى او پيغام فرستاد كه نيازى به دخالت يك ماءمور بريتانيايى در كارى كه به انگلستان مربوط نمى شود، نيست ، زيرا مردم و دولت عثمانى هر دو مسلمان و داراى قبله واحد هستند.(242)
سومين و مهمترين موضعگيرى قيام عليه قرار داد استعمارى "اعطاى انحصار تنباكوى ايران به انگليس " است .(243)
در آن دوران كـه انـگـليـس بـا زبـر دسـتـى خـاصى سلطه استعماريش را بر سرتاسر هندوستان گسترش داده بود، تصميم گرفت كه اين برنامه اسـتـعـمـارى را در ساير ممالك اجرا كند و ايران نيز يكى از ممالك مورد نظر بود. رقابت شديد ميان دولتهاى روسه و انگليس بر سر دستيابى هر چـه بـيـشتر به امتيازات اقتصادى و سياسى در ايران و غارت سرمايه هاى مردم ، در دوره سلطنت "ناصر الدين شاه " به اوج خود رسيد. مورخين ، اين دوره از تاريخ ايران را "عصر امتيازات " ناميده اند.
قـيام تنباكو نوعى وحدت كلمه و تشكل سياسى در ميان ملت مسلمان ايران پديد آورد كه تجلى آن ، در نهضت مشروطيت چهره نمود. اين قيام ، انگليس ‍ را بـشـدت شـكـسـت داد و پـيـر اسـتعمار، تمام آمال خويش ، راجع به ايران را بر باد رفته ديد. انگليسيها پى بردند كه طرح هندى آنان در ايران غير قـابـل اجـراسـت ، زيـرا روحـانـيـت شـيـعـه پـاسـدار حـريـم ايـن سـرزمـيـن اسـت و سـد روحـانـيت در برابر تهاجم استعمار، سدى شكست ناپذير و غير قابل نفوذ مى باشد.
در مورد ديدگاه روسيه نسبت به نهضت تنباكو در ايران نيز بايد گفت :
شـورش مـردم عليه دربار و استعمار انگليس كه به رهبرى عالمان دينى صورت گرفت ، منافع روسيه در ايران را تاءمين نمى كرد. روسيه هرگز راضى نبود كه لغو قرار داد اعطاى امتياز انحصارى تنباكو، به دست مردم و روحانيت انجام پذيرد.
بـنـا بـه گـتـه مـحمد رضا حكيمى در كتاب "بيدارگران اقاليم قبله "، فتواى ميرزاى شيرازى بزرگترين ضربه اى بود كه در قرن نوزدهم بر پـيـكـر اسـتـعـمـار وارد آمـد. ايـن قـيـام در واقـع ، اتـحـاد و ايـثـارگـران مـردم ايـران در حـفـظ اسـتـقـلال و هـويـت اسـلامـى كـشورشان را نشان داد. همچنين در اين قيام ، مردم بيش از پيش ، به قدرت و اهميت روحانيت پى بردند و بار ديگر، پيوند ديرپاى روحانيت اصيل و مردم ايران جلوه گر شد.
سـرانـجـام مـيـرزاى شـيـرازى در شـب چـهـارشـنـبـه 24 شـعـبـان سـال 1312 قـمـرى ، پـس از آنـكـه 82 سـال از عـمـر گـرانـمـايـه اش را بـه پـرتـوافـكـنـى در مـيـان مـسـلمـانـان و بـخـصـوص شـيـعـيـان سـپـرى كـرد، بـه رحـمـت ايـزدى نـايـل آمـد. جـنـازه آن عـالم ربانى با شكوه هر چه تمام به نجف اشرف انتقال و در جوار مرقد ملكوتى مولا امير المؤ منين على (عليه السلام ) به خاك سپرده شد.
روز روحانيت و دفاع مقدس : 1 اسفند 1364
در اول اسـفـنـد 1364، نـمـايـنـده امـام (ره ) در سـپـاه پـاسـداران ، حـجـه الاسـلام و المـسـلمـيـن شـيـخ فـضـل الله محلاتى به همراه هشت تن از نمايندگان مجلس ‍ به نامهاى حجج اسلام ابوالقاسم رزاقى ، سيد نور الدين رحيمى ، غلامرضا سلطانى ، مهدى يعقوبى و ابوالقاسم موسوى دامغانى و آقايان محمد كلاته اى ، على معرفى زاده و سيد حسن شاه چراغى و چند تن از قضات و مسئولين ديگر، عـازم جـبـهـه هـاى جـنـگ بـودنـد كـه هـواپـيـمـاى حـامـل آنـهـا مـورد حـمـله دو فـرونـد جـنـگـنـده عـراقـى قـرار گـرفـت و در 25 كـيـلومـتـرى شمال اهواز سقوط كرد و كليه سرنشينان آن كه نزديك به 50 تن بودند، به شهادت رسيدند.
جـهـت ارج نـهـان بـه فـداكـاريـهـاى روحـانـيـون در طول دوران مبارزه در طول هشت سال دفاع ، اين روز به نام روز "روحانيت و دفاع مقدس " نامگذارى گرديد.
بـى شـك نـقـش روحـانـيـون پـيـرو خـط ولايـت در طـول هـشـت سـال دفـاع ، بـر هـيـچ كـس پـوشـيـده نـيـسـت . گـواه ايـن مـدعـا خـيـل شـهـداى آنان است كه در مقايسه با ديگر اقشار از بيشترين تعداد برخوردار است و نام روحانيون شهيد همچون شاه آبادى ، محلاتى ، شيرازى ، مـيـثـمـى ، زمـانى ، رزاقى و...، بر تارك شهداى هشت سال دفاع مقدس ، گواهى بر رزم بى امان روحانيت معظم و رسيدن به لقاء الله و خونين شدن چهره مطهر و نورانى آنان است .
با نگرش به تاريخ يكصد ساله معاصر و رشد و نفوذ استعمار در كشورهاى اسلامى ، مبارزات بى وقفه علما و روحانيون عليه استكبار و شياطينى كه اساس اسلام را نشانه گرفته اند. آشكارتر مى شود. مجاهدات و قيام علماى بزرگى همچون ميرزاى شيرازى ، سيد ابوالحسن اصفهانى ، آخوند خـراسـانـى ، مـيـرزا مـحـمـد تـقـى شـيـرازى ، شـهـيـد شيخ فضل الله نورى ، شهيد سيد حسن مدرس ، مصطفى و ابوالقاسم كاشانى ، سيد محمد تقى خـوانـسـارى ، امـام (ره ) و يـاران بـا وقـاى او، هـمچون شهيدان مطهرى ، مفتح ، بهشتى ، باهنر، و شهداى محراب قاضى طباطبايى ، مدنى ، صدوقى ، دستغيب و اشرفى اصفهانى روشنگر خط اصيل روحانيت در حفظ اسلام راستين و مكتب الهى و آيين محمدى (صلى الله عليه و آله و سلم ) مى باشد.
امـام (ره ) در پـيـامـى تـاريـخ كه خطاب به مراجع تقليد و روحانيون فرمودند، به تاريخ مبارزات روحانيت اشاره كردند. در قسمتى از اين پيام آمده است :(244)
صلوات و سلام خدا و رسول خدا بر ارواح طيبه شهيدان ، خصوصا شهداى عزيز حوزه ها و روحانيت . درود بر حاملان امانت وحى و رسالت ، پاسداران شـهـيـدى كـه اركـان عـظـمـت و افـتـخـار انـقـلاب اسـلامـى را بـر دوش تـعـهـد سـرخ و خـونـيـن خـويـش حمل نموده اند. سلام بر حماسه سازان هميشه جاويد روحانيت كه رساله علميه و عمليه خود را به دم شهادت و مركب خون نوشته اند و بر منبر هدايت و وعظ و خطابه ناس از شمع حياتشان گوهر شب چراغ ساخته اند. افتخار و آفرين بر شهداى حوزه و روحانيت كه در هنگامه نبرد رشته تعلقات درس و بـحـث و مـدرسه را بريدند و عقال تمنيات دنيا را از پاى حقيقت علم بر گرفتند و سبكبالان به ميهمانى عرشيان رفتند و در مجمع ملكوتيان ، شعر حضور سروده اند.
سـلام بـر آنـان كـه تـا كشف حقيقت تفقه به پيش تاختند و براى قوم و ملت خود منذران صادقى شدند كه بند بند حديث صداقتشان را قطرات خون و قطعات پاره پاره پيكرشان گواهى كرده است و حقا از روحانيت راستين اسلام و تشيع جز اين انتظارى نمى رود كه در دعوت به حق و راه خونين مبارزه مردم خود، اولين قربانيها را بدهد مهر ختام دفترش شهادت باشد. در خلسه حضورشان آرزويى جز شهادت نديده اند و آنان از عطاياى حضرت حق در ميهمانى خلوص و تقرب جز عطيه شهادت نخواسته اند...
از مـجـاهـدات عـلمـى و فرهنگى آنان كه به حق از جهاتى افضل از دماء شهيدان است كه بگذريم ، آنان در هر عصرى از اعصار براى دفاع از مقدسات دينى و ميهنى خود مرارتها و تلخى هايى متحمل شده اند و همراه با تحمل اسارتها و تبعيدها، زندانها و اذيت و آزارها و زخم زبانها، شهداى گرانقدرى را بـه پـيشگاه مقدس حق تقديم نموده اند. شهداى روحانيت منحصر به شهداى مبارزه و جنگ در ايران نيستند، يقينا رقم شهداى گمنام حوزه ها و روحانيت كه در مسير نشر معارف و احكام الهى به دست مزدوران و نامردمان ، غريبانه جان باخته ند، زياد است .
در هـر نـهـضـت و انـقـلاب الهى و مردمى ، علماى اسلام اولين كسانى بوده اند كه بر تارك جبين شان خون و شهادت نقش بسته است . كدام انقلاب مردم اسـلامـى را سـراغ كنيم كه در آن حوزه و روحانيت پيش كسوت شهادت نبوده اند و بربالاى دار نرفته اند و اجساد مطهرشان بر سنگفرش هاى حوادث خـونـيـن به شهادت نايستاده است ؟ در 15 خرداد و در حوادث قبل و بعد از پيروزى ، شهداى اولين ، از كدام قشر بوده اند؟ خدا را سپاس ‍ مى گذاريم كه از ديوارهاى فيضيه گرفته تا سلولهاى مخوف و انفرادى رژيم شاه و از كوجه و خيابان تا مسجد و محراب امامت جمعه و جماعات و از دفاتر كار و مـحـل خـدمـت تـا خطوط مقدم جبهه ها و ميادين مين ، خون پاك شهداى حوزه و روحانيت افق فقاهت را گلگون كرده است و در پايان افتخارآميز جنگ تحميلى نيز رقم شهدا و جانبازان و مفقودين حوزه ها نسبت به قشرهاى ديگر زيادتر است . بيش از دو هزار و پانصد نفر از طلاب علوم دينيه در سراسر ايران در جنگ شهيد شده اند و اين رقم نشان مى دهد كه روحانيت براى دفاع از اسلام و كشور اسلامى ايران تا چه حد مهيا بوده است ...
زندگينامه شهيد محلاتى
شـهـيـد در سـال 1309 شـمـسـى ، در خـانـواده اى مـتـديـن و مـذهـبـى در شهرستان ، محلات متولد شد و دروس مقدماتى را در همان شهر فراگرفت و در سال 1324، وارد حوزه علميه قم شد.
آشنايى و سكونت او در بيت مرحوم آيه الله العظمى حاج سيد محمد تقى خوانسارى - كه از عراق به ايران تبعيد شده بود - موجب شد تا از همان ايام با مسائل سياسى آشنا گردد. شهيد محلاتى دروس حوزوى را در محضر استادان و آيات همچون بروجردى (ره )، امام خمينى (ره ) و علامه طباطبايى (ره ) فرا گرفت . مدتى نيز در نزد شهيد صدوقى تلمذ كرده بود.
سوابق مبارزاتى
فـعـاليـتـهـاى سـياسى شهيد از سال 1326، به دنبال آشنايى با فدائيان اسلام و مرحوم آيه الله كاشانى ، آغاز گرديد. وى در اين باره چنين مى گويد:
((در هـمان سالهاى اول در منزل آيه الله سيد محمد تقى خوانسارى با فدائيان اسلام ارتباط پيدا كردم . فدائيان اسلام از جمله مرحوم نواب صفوى و مريدان ايشان به منزل آقاى خوانسارى مى آمدند و در آنجا ضمن آشنايى با ايشان شروع به همكارى با آنان كردم .))
وى در انـتـخـاب دوره هـفـدهـم مـجـلس شوراى ملى ، از طرف فدائيان اسلام و آيه الله كاشانى ماءمور شد تا به آذربايجان سفر كند و مردم را ترغيب نمايد كه به نماينده هاى فدائيان اسلام راءى دهند. بعد از كودتاى ننگين 28 مرداد ، به خاطر سخنرانى بسيار تند عليه كنسر سيوم نفت و كودتاى شـاه دسـتـگـير و به مشهد تبعيد گرديد. بعد از آغاز نهضت امام (ره ) در سال 1341، فعاليتهاى شهيد محلاتى شديدتر شد. مقام معظم رهبرى در اين باره مى فرمايند:
شـهـيـد مـحـلاتـى از قـبـل هـم بـا امـام آشـنـايـى داشـتـنـد و از شـاگـردان امـام بـودنـد، مـا در مـاجـراهـاى سال 41 و 42 كه امام مركز مبارزه بود و خانه امام كانون رفت و آمدها و الهام دهنده مبارزات مردم بود، مرحوم محلاتى را ديديم و با ايشان آشنا شديم .
مـبـارزات شـهـيـد تـا پـيـروزى انـقـلاب ادامـه و بـارهـا بـه زنـدان افـتـاد. در آسـتـانـه پـيـروزى از اعـضـاى فعال كميته استقبال امام بود و بعد از پيروزى ، در كميته مركزى به عنوان نماينده امام فعاليت داشتند و در اولين انتخابات مجلس به عنوان نماينده مـردم مـحـلات و دليـجـان انـتـخـاب شدند. در اوايل حضور در مجلس ، طى حكمى از سوى امام (ره ) به عنوان نماينده معظم له در سپاه پاسداران منصوب گرديد.
شـهـيـد در دوران دفـاع مـقـدس نـيز نقش ارزنده اى داشت و در شبهاى عمليات در سنگر فرماندهى حضور و با سخنان حكيمانه خويش ترديد و ابهام را تـبديل به قاطعيت ، ايمان و اعتقاد مى كرد. علاقه و عشق وافرى به امام (ره ) داشت و در اين مسير بارها از تشخيص و منفعت و مصلحت خويش صرف نظر كـرد و بـنـا به فرموده مقام معظم رهبرى حتى حاضر بود در اين مسير از آبروى خويش بگذرد. او آنقدر به رهبر كبير انقلاب اسلامى علاقه داشت كه خانه اى در قم روبروى منزل امام در محله يخچال قاضى فراهم كرد تا قرابت روحى را به قرب مكانى تقويت كند.
شهيد در وصيت نامه اش علاقه خود را نسبت به امام (ره ) اينگونه ابراز مى كند:
((از مـعـظـم له امـام (ره ) بـخـواهـيـد بـراى آمـرزش مـن دعـاى مـخـصـوص نـمـايـد. مـن در ايـن عـالم بـه او عـشـق مـى ورزيـدم و امـر او را امـر خـدا و رسـول (صـلى الله عليه و آله وسلم ) مى دانستم . اميد است ايشان هم بعد از اين عالم و در پيشگاه خداوند شفاعت كند تا ان شاء الله در آن در بقاء در كنار ايشان باشم .))
شهيد محلاتى از ديدگاه مقام معظم رهبرى (245)
يـكـى خـصـوصـيـت در مـرحـوم آقاى محلاتى است كه آن خصوصيت براى عناصر انقلابى خيلى مهم است و آن خصلت سازش ناپذيرى و مبارزه گرى و غيرت دينى و آمادگى براى فداكارى و تلاش است . همه كس حاضر نيست راحتى و زندگى آرام خودش را به خاطر هدفها و آمانهايى كه بايد براى آنـها مبارزه كرد، تهديد كند. ايشان از جمله افرادى بود كه براحتى زندگى را، آسايش را، در آمد را، عنوان را كه يان آخرى به نظر من از همه مهمتر است ، نثار مبارزه مى كرد و حتى حاضر بود يك جايى از آبروى خودش مايه بگذارد، از حيثيت و عنوان خودش مايه بگذارد.
و در جاى ديگرى مى فرمايند:(246)
... از خـصـوصـيـات ديگر شهيد محلاتى ، عشق و ارادت وافر به امام بود. به قدرى به امام علاقه و اعتماد به نظرات امام داشت كه هر موقع امام يك چيزى را بيان مى كردند، مثل يك امر تعبدى ، برايش لازم الاجرا بود، چه روزى كه امام حكم داده بودند كه بايد اين كار بشود و چه آن روزى كه حكم نـداده بـودنـد، ايـشـان يـم فـهـمـيـدنـد كـه تـمـايـل امـام بـه ايـن اسـت . ...اعـتـمـاد و ارادت ايـشـان بـه امـام بـه نـظـر مـن يـكـى از عوامل خستيگ ناپذير ايشان بود...
گشايش دومين مجلس خبرگان رهبرى : 1 اسفند 1369
بعد از ارتحال بنيانگذار جمهوير اسلامى ايران ، و انتخاب شايسته حضرت آيه الله خامنه اى به رهبرى در كوتاهترين زمان توسط مجلس خبرگان ، اهميت و ارزش اين مجلس براى مردم روشن تر گرديد.(247)
بـه همين خاطر با وجود اينكه ملت قهرمان ايران در شور و شعف ناشى از ورود آزادگان سرافراز به ميهن اسلامى به سر مى برد و به چشم خويش نـتـايـج پـيروزمندانه هشت سال پايدارى و استقامت را مشاهده مى كرد. انتخابات دومين مجلس خبرگان رهبرى با حضور گسترده مردم در تاريخ 16 مهر 1369 برگزار كرديد كه در اين انتخابات 76 نفر به مجلس راه يافتند.
ايـن مـجـلس در اول اسـفـنـد 1369 بـا پـيـام مـقـام مـعظم رهبرى كه توسط حجه الاسلام و المسلمين محمدى گلپايگانى در حسينيه امام خمينى (ره ) قرائت گرديد، گشايش يافت .
پـس از قـرائت ايـن پـيـام ، آيـه الله مـشـكـيـنـى بـه عـنـوان رئيـس مـجـلس خـبـرگـان و آيـه الله هـاشـمـى رفـسـنـجـانـى بـه عـنـوان نـايـب رئيـس اول انتخاب شدند.
متن پيام مقام معظم رهبرى (248)
بسم الله الرحمن الرحيم
خـداوند متعال را سپاسگزاريم كه به ملت عظيم الشاءن ايران توفيق انتخاب جمعى از نخبگان و زدبگان ملت را عنايت فرمود و مجلس مبارك خبرگان طـبـق اصـل يـكـصـد و هـفـتـم قـانـون اسـاسـى ، بـراى دومـيـن بـا بـا تـاءيـيـدات الهـى و تـوجـهـات حـضـرت ولى الله اعـظـم روحـى فـداه ، تشكيل گرديد.
مـجـلس فـعـلى ايـن كـمـبـود بـزرگ را دارد كـه از انـفـاس قـدسـيـه و ارشـادات حـكـيـمـانـه حـضـرت امـام خـمـيـنـى (قـدس سـره ) كـه چـون زلال رحمت الهى به جان و دل نازل مى شد و فروغ هدايت و معرف را در محفل خاص و عام مى افروخت ، محروم است .
ايـن حـرمـان را پـس از تـوكـل بـه خـداونـد جـل و علا و استمداد از تفضلات ولى عصر (عج )، بايد با احساس مسؤ وليت مضاعف و تلاش و مجاهدت روز افزون از سوى آحاد مسؤ ولين نظام ، بخصوص مركز با عظمت و حساسى چون مجلس محترم خبرگان ، تا آنجا كه ممكن است ، جبران كرد.
ايـن مـجلس محترم كه مجمع گروهى از علماى بزرگ و مجتهدين و برجستگان در آگاهى و تعهد اسلامى و انقلابى است ، حساس ترين وظايف را در نظام جـمـهـورى اسـلامـى بـر عـهـده دارد و ضـامـن بـقـا و اسـتـمـرار نـظـام اسـلامـى در خـطـيـرتـريـن لحـظـات اسـت و طـبـيـعـى اسـت كـه مـحـل امـيـد مـلت و هـمـه دوسـتـداران انـقـلاب و نـيـز مـورد بـغـض و طـمـع دشـمـنـان و بـدخواهان باشد. اين معنى بايد موجب شود كه منتخبين محترم ملت و قبول كنندگان اين امانت عظيم ، در نهايت هشيارى و آمادگى و با اعتماد به وعده هاى الهى در اين سنگر مقدس به وظيفه مهم خود پرداخته و كيد دشمنان و سوسه خناسان را باطل سازند.
نـظـام مـقـدس اسـلامـى بـا اسـتـقـامت و پافشارى بر اهداف والاى الهى و استمرار مجدانه خود بر صراط مستقيم انبيا و اوليا و ايستادگى در حمايت از مـظـلومـيـن و سـتـيزه با ستمگران و مجاهدت در راه قسط و عدل اسلامى و نهراسيدن از تهديدها و فشارها و لطماتى كه در اين راه از سوى نظام سلطه جـهـانـى بـر او وارد آمـده ، تـوانـسـته است فروغ اميد را دل محرومان و زجركشيدگان در سراسر جهان برافروزد و زنده نگهدارد و به آنان شجاعت و قدرت اقدام ببخشد.
چـهـره دنـيـاى امـروز بـه وضـوح بـا آنـچـه در روزگـار پـيـش از ظـهـور دولت اسـلامـى بـود، مـتـفـاوت اسـت و جـهـان ، دورانـى حـسـاس و در حـال تـبـديـل از دوره اى بـه دوره اى ديـگـر را مـى گـذرانـد. شـك نـيـسـت كـه ايـمـان اسـلامـى و عـمـل صـالح بـر اسـاس آن ، مـى تـوانـد نـقـش بـزرگـى در ايـن تـغـيـيـر و تـبـديـل ايـفـا كـنـد و سـاخـتـار زنـدگـى بـشـر را بـه سـمـت صـلاح و كـمـال سـوق دهـد و بنابراين چشم جهان به سوى جمهورى اسلامى است كه پرچم معزز اسلام را با دستهاى نيرومند اين ملت بزرگ و بى نظير و با فداكاريهاى بسيار و با خون شهداى بى شمار برافراشته نگاه داشته و اقتدار ايمان و عجز جهانداران دنيا طلب را به همه نشان داده است .
وظـيـفـه مـا آن اسـت كـه با پايدارى خود در مقابله با تهديد و تطميع سلطه گران ، اين پرچم را همچنان برافراشته نگه داشته و از هيچ فداكارى دريـغ نـكـنـيم تا بتوانيم نقش و مسؤ وليت تاريخى اى را كه بر عهده ما در اين برهه از زمان گذارده شده است ، به بهترين وجه ايفا كنيم . بديهى اسـت كـه مـسـئوليـت و تـكـليف رهبرى در اين عرصه از همه سنگين تر است و خبرنگان محترم با توجه به اين حقيقت است كه بايد مسؤ وليت خود را در تشخيص و تعيين و اعانت رهبر در هر دوره انجام دهند.
اكـنـون مـدنـيـت بـشـرى شـاهـد آن اسـت كـه كشورى با نظام ولايت فقيه ، يعنى حاكميت دين و تقوى اداره يم شود. اين براى بشريت كه انواع نظامهاى بشرى را آزموده و در هيچ يك درمان دردهاى اساسى خود را نيافته ، آزمايشى مهم و تعيين كننده است .
هـمـه مـا بـايـد بـه يـاد داشـتـه بـاشـيم كه اگر اين نظام مقدس بتواند جسم و جان انسانهاى تحت قدرت خود را به آرامش و آسايش برساند، فقر و جـهل و بى ايمانى و تبعيض و بى عدالتى را ريشه كن كند و در صحنه جهانى با اين دردهاى مزمن بشر به مبارزه برخيزد، بزرگترين خدمت را به تاريخ انسانيت عرضه كرده و راهى تازه به روى آنان گشوده است .
ايـن كـار مـستلزم آن است كه از رهبر تا مسئولان ، هر يك بر حسب مراتب مسؤ وليت خود، لحظه اى از مجاهدت باز نايستند و هيچ تهديدى را مانع راه خود نـدانـنـد و بـه هـيـچ و سـوسـه اى تـسـليـم نشوند. اين حقيقت نيز اهميت كار خبرگان منتخب ملت را بيشتر هويدا مى سازد و بار امانتى را كه بر دوش ‍ گرفته اند، سنگين تر مى كند.
از خـداونـد مـتـعـال با ابتهال و تضرع درخواست مى كنم كه ما را مشمول هدايت و عنايت و حمايت خود قرار دهد و دست قدرت خود را مانند همه دوران دوازده سـاله گـذشـتـه پـشـتـيـبـان ايـن نـظـام و ايـن مـلت سـازد و مـا را مـتـمـسـك بـه حـبـل مـتـيـن و كـهـف حـصـيـن ولايـت رسـول اعـظـم و اهـل بـيـت مـكـرم (صـلوات الله عـليـهـم ) و مـشـمـول ادعـيـه زاكـيـه حـضـرت ولى الله اعـظـم روحـى فـداه قـرار دهـد و رحـمـت و فـضـل خـود را بـر تـربـت پـاك قـاعـد مـعـظـم و رهـبـر عـظـيـم الشـاءن انـقـلاب ، حـضـرت امـام خـمـيـنـى (ره ) نازل سازد.
و السلام عليم و رحمه الله
يكم اسفند 1369
سيد على خامنه اى
اسامى نمايندگان منتخب در دومين مجلس خبرگان رهبرى
1- تـهـران : هاشمى رفسنجانى ، مرحوم سيد احمد خمينى ، على مشكينى ، امامى كاشانى ، محمد يزدى ، محمدى گيلانى ، رى شهرى ، سيد ابوالقاسم اسدى خوانسارى ، محد باقرى كنى ، رسولى محلاتى ، آذرى قمى ، غلامرضا رضوانى ، محى الدين انوارى ، راستى كاشانى ، خسروشاهى .
2- چهارمحال و بختيارى : ابراهيم حاج امينى نجف آبادى .
3- آذربايجان غربى : سيد على اكبر قريشى ، صادق نجمى ، على احمدى پور سغلويى .
4- آذربـايـجـان شـرقـى : مـسـلم مـلكـوتـى ، بـيـوك خـليـل زاده ، مـرتـضـى بـنـى فـضـل ، مـحـسن مجتهد شبسترى ، على اروميان ، محمد على حقى ، سيد ابوالفضل زنجانى .
5- خـراسـان : شـيـخ ابـوالحـسـن مـقـدسـى شـيـرازى ، ابـوالقـاسـم خـز عـلى ، عـبـاس ‍ واعـظ طـبـسـى ، اسماعيل فردوسى پور، على اصغر معصومى ، حبيب الله مهمان نواز، عبد الجواد غروبان ، على اكبر عليزاده يزدى .
6- كـرمـان : مـحـمـد عـلى مـوحـدى كـرمـانـى ، مـحـمـد جـواد حـجـتـى كـرمـانـى ، مـحـى الديـن فاضل هرندى .
7- هرمزگان : ميرزا محمد انوارى .
8- فارس : محمد صادق حائرى (محى الدين حائرى شيرازى )، اسد الله ايمانى ، سيد محمد حسين حسينى ارسنجانى ، على شيخ موحد، سيد محمد فقيه .
9- زنـجـان ، هـادى بـاريـك بـيـن ، سـيـد اسـمـاعـيـل موسوى (مير آقا)، سيد حسن موسوى (شالى )، عباسعلى عميد (عميد زنجانى )، على شيخ محمدى (محمدى تاكندى ).
10- كرمانشاهان : محمد رضا كاضمى ، مجتبى حاجى آخوند.
11- اصـفـهـان : سـيـد جـلال طـاهـرى حـسـيـن آبـادى ، سـيـد مـهـدى يـثـربـى ، حـسـيـن مـظـاهـرى ، مـرتـضـى مـقـتـدايـى ، سـيـد اسماعيل هاشمى .
12 مـازنـدران : عـبـد الله واعـظ جـوادى ، سـيـد كـاظـم نـورمـفـيـدى ، هـادى روحـانـى راد، اسماعيل صالحى فرد، سيد حبيب الله طاهرى ، حسن محمد لائينى .
13- كهكيلويه و بويراحمد: سيد كرامت الله ملك حسينى .
14- خوزستان : سيد محمدعلى موسوى جزايرى ، احمد جنتى ، سيد على شفيعى ، محسن محمدى عراقى (اراكى )، تقى مصباح يزدى .
15- ايلام : قربانعلى درى نجف آبادى .
16 كردستان : عبد الله محمدى ، سيد على حسينى .
17- سمنان : محمد دانش زاده (مؤ من ).
18- استان مركزى : شيخ ابوالفضل خوانسارى ، سيد مهدى سيد روحانى .
19- همدان : سيد ابوالحسن دبستانى ، احمد صابرى .
20- يزد: عباس آقا خاتم يزدى .
21- لرستان : سيد محمد حسن طاهرى خرم آبادى ، محمد باقر طباطبايى .
عمليات خيبر: 3 اسفند 1362
عراق در سالهاى سوم و چهارم جنگ تاكتيكهاى جديدى اتخاذ كرد. مواجهه با دشمن در ابعاد جديد طبعا نيازمند به كارگيرى تاكتيكهاى و تدابير جديد بـود تـا از هـر گـونـه ركـود در امـر جـنـگ جـلوگيرى شود. نظر به ضعفهاى دشمن در مواجهه با عمليات آبى - خاكى و به منظور برهم زدن معادله نظامى جنگ به نفع جمهورى اسلامى و بدست گرفتن ابتكار عمل ، منطقه هور با سه ويژگى انتخاب گرديد:
1- ضعف و ناتوانى دشمن در عمليات آبى - خاكى .
2- سرعت عمل .
3- غافلگيرى .
مـنـطـقـه هـور بـا تـوجـه بـه تـجـارب بـدسـت آمـده از عـمـليـات رمـضـان تا والفجر 4 و با در نظر گرفتن توان خودى و دشمن ، و نيز نقش زمين و تاءثيرگذارى آن ، انتخاب شد.
نظر به راكد بودن نسبى آب هور و وسعت بيش از اندازه آن ، كه طبعا منجر به طولانى شدن عقبه هاى نيروهاى خودى مى شد و نيز فقدان زمنى مناسب جـهـت اسـتـفـاده از آتـش در پـشـتـيـبـانـى تك و از سوى ديگر، استنباط خاص ‍ دشمن از قدرتمندى و قابليتهاى نيروهاى خود (پس از عمليات رمضان تا قـبـل از خـيبر)، از جمله شرايط و عواملى بود كه موجب مى شد دشمن تصور عمليات گسترده را از طرف هور نداشته باشد و همين تصور باعث گرديد كه عراق ، از جزاير مجنون شمالى و جنوبى و شرقى دجله تنها با چند گردان پدافند نمايد.
موقعيت طبيعى منطقه
هـور مـنـطقه اى است عموما همسطح دريا كه در بعضى جاها سطح آب آن 2 تا 3 متر بالاتر از آب درياست و نسبت به مناطق همجوار گود مى باشد و در مسير رودخانه هاى قديمى و دايمى به وجود مى آيد.
روييدنيهايى كه هور را زير پوشش خود گرفته اند، عبارتند از:
1- "نى " به ارتفاع 2 تا 7 متر كه عمدتا در جاهاى عميق مى رويد.
2- "بردى " كه معمولا ارتفاع آن بين 1 تا 2 متر است .
3- "چولان " كه در جاهاى كم عمق ، و ارتفاع آن كمتر از 50 سانتيمتر است .
بـه عـلت پـوشـش فـشـرده سـطـح هـور از نـى ، بـردى و چـولان ، تـردد در آن تـنـهـا از مـعـابـرى خـاص (آبـراه هـا، نـهـرهـا و يـا محل عبور حيوانات وحشى ) امكان پذير است .
موقعيت جغرافيايى منطقه
منطقه عملياتى خيبر در شرق رودخانه دجله و داخل هور الهويزه ، از شمال به العزير و از جنوب به القرنه - طلائيه (ونيز يك محور در زيد) محدود مى گردد.

next page

fehrest page

back page